En graviditet kan være en stor belastning hos den gravide kvinde, da kroppen skal arbejde for to. I takt med at barm og mave vokser, vil kvindens tyngdepunkt ændre sig betydeligt gennem de 3 trimestre. Det kan på sigt give lænde- og bækkensmerter. Bækkensmerter kan udløses gradvist og hos enkelte være til stede tidligt i graviditeten. Bækkenbundens muskler skal sammen med ledbåndene sørge for, at bækkenleddene ikke overbelastes. Så muskelkraft og -udholdenhed kan afgøre, hvordan bækkenleddene belastes. Det er en naturlig proces i graviditeten, men det kan være hård for den enkelte kvinde.
I den sidste del af graviditeten vil kvinden opleve, at led og ledbånd bliver bløde og eftergivelige. Det skyldes den naturlige hormonpåvirkning, relaxin. Det er i fødslen vigtigt, at barnet kan få plads nok i bækkenet til at rotere og dermed passere videre ud. Det betyder at bækkenbundsmuskler og bækkenled kan blive overbelastet.
En graviditet og fødsel kan være en større belastning for kvindens krop. Udover at kroppen har arbejdet for to de sidste 9 måneder, har bækkenbunden også været under en stor belastning både under graviditet og fødsel. Derfor kan det være en god idé at styrke krop og bækkenbund, gennem træning og vejledning fra en gynobs fysioterapeut.
Der er ikke nogen specifik anbefaling for, hvornår du må starte med din træning efter fødslen. Du må træne, når du føler dig fysisk og mentalt ovenpå. Det er en individuel vurdering. Det anbefales dog at kvinder, der har født ved kejsersnit, genoptager træning efter 8-12 uger. Det betyder ikke at du ikke kan være fysisk aktiv med fx gåture, bækkenbundsøvelser og alm. muskelaktivering.
Bækkenbunden skal både være stærk og eftergivelig, særligt sidstnævnte kan være afgørende for et vaginalt fødselsforløb. Bækkenbunden er i forbindelse med en graviditet, under en større belastning end den er vant til, særligt i 3. trimester og under fødslen. Gennem bækkenbundsøvelser og funktionel træning kan bækkenbundsmusklerne vedligeholdes og styrkes. På den måde har de gode forudsætninger for at komme sig efter fødslen.
Når du laver bækkenbundsøvelser:
De fleste kvinder kan opleve smerter og ubehag den første tid efter en vaginal fødsel, og disse kan ofte sammenlignes med små rifter i muskelvævet. Andre kan opleve at briste i større grad, som kan indebære at de skal syes efterfølgende. Det skyldes, at vævets kapacitet ikke stemmer overens med den belastning, det udsættes for under en vaginal fødsel. Større grader af bristninger kan føre til, at kvinden oplever urin- og/eller afføringsinkontinens.
Her kan det være en idé at søge hjælp hos en GynObs fysioterapeut, som kan undersøge og behandle bækkenbunden. Helingsprocessen fremmes, når kvinden øger bevidstheden om bækkenbundstræning med henblik på at transportere ilt til området.
Er du i tvivl om hvordan din bækkenbundsmuskulatur arbejder under og efter din graviditet, kan du booke en tid til undersøgelse hos klinikken online eller på telefon 6446 1036.
Holdtræningen henvender sig til den gravide kvinde som ønsker at træne i fællesskab med andre. Er du svært udfordret af bækkensmerter eller andre graviditetsgener, kan vi oprette et individuelt forløb eller et supplerende forløb til holdtræning.
Superviseret holdtræning for kvinder efter fødsel, med fokus på funktionel træning samt bækkenbundsøvelser og brugen af bækkenbunden. Mulighed for holdtræning og individuelle forløb. Der parkering lige ved døren og gode pusle- og hyggefaciliteter.